Епизод 5 – Да нарисуваш зимна приказка на прозореца

С всеки изминал ден все повече се доближаваме до посрещането на Коледа.

Мислех си за това как, когато дойде Бъдни вечер, всички ще се съберат с близките си, със своите родители и ще отпразнуват Рождество в домашния уют, сред хората, с които са израстнали. Разглеждах снимки на мои приятели от години далеч от България. Видях колко красиво украсени са улиците на тези далечни и непознати за мен градове. Но мисълта за голямото разстояние, което дели приятелите ми от техните роднини, от хората от тяхното детство, и от посрещането на празниците сред семейната топлина прозираше във всички тези картини. Сигурна съм, че познатите ми са намерили варианти за себе си да се чувстват уютно, като у дома и щастливо, дори далеч от най-близките до сърцето си хора, но се чудя аз дали бих успяла.

Междувременно ние продължаваме с подготовката за посрещането на Рождество в нашия дом.

В няколко поредни дни Мими започна да открива в Предколедния календар интересни задачи, които бяха като перлички, съставящи цяла огърлица.

В нощта на Рождество, на небето изгряла звезда. Тя станала пътеводител за мястото, където в своите ясли лежи Младенецът. Станала е също и символ на тайнството на тази свещена нощ. За това и по идея на Митко решихме и у дома да заблести една звезда.

С помощта на татко изготвиха модела на коледната звезда. За нея се вдъхновиха от подобна, която той беше получил като подарък преди време от своите колежки Нина и Яни. Мими се захвана и зачерта, заизрязва и заоцветява.

Това, което вече много ни радва, е, че тя започна сама да доизмисля първоначалните идеи и така влага повече от себе си, вдъхновява се и сама създава и твори. Какво по-важно от това да насърчаваме въображението на едно дете и то да не спира да измисля нещо ново и красиво, уникално за всяко дете.

Първоначално поставихме Коледната звезда на стената, над леглото на Мими, за да я гледа докато заспива и да я вижда, когато се събужда. Но мисълта да напомним на всички за библейската история за Рождество ни подтикна да я преместим на прозореца, където щеше да я вижда всеки вдигнал глава към нашия дом.

Денят беше дълъг за Мими и тя уморена заспа в очакване на следващата задача. А тя не закъсня.

Край Коледната звезда щяха да завалят снежинки. Татко показа на своето момиче как се изработват и тя бързо, бързо се зае с изработката.

Зимната картина на нашия прозорец започна да става все по-красива и все по-снежна.

Изненадата от този ден за Мими беше спрей за сняг. С помощта на своя татко допълнително изрисуваха снежната приказка на прозореца и тя стана вече наистина много снежна и много вълшебна.

Но какво е коледна снежна приказка без коледни дръвчета – елхичките. И за това се погрижи новата задачка от Предколедния календар.

И въпреки че допуснахме грешка в правенето на Коледните елхички, за която ще ти разкажа по-късно, все пак се коригирахме с Мими и довършихме коледната картина, която в продължение на няколко дни, водени от нашия Предколеден календар, градихме стъпка по стъпка.

Остава ни само да се надяваме творението на нашия прозорец да извика усмивки на лицата на минаващите хора по улицата и да им изпраща посланието на настъпващия празник – да сме добри, позитивни и да се усмихваме на света. 


Публикувано в Треска за Коледа с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.

2 коментара по Епизод 5 – Да нарисуваш зимна приказка на прозореца

  1. Elena каза:

    Ideqta e strahotna, lesna interesna i zabavna. Bravo

  2. Snejinki каза:

    Чудесна идея, която със сигурност ще предаде по-празнично настроение.
    Отново наближават празници и искам да споделя с вас още една статия с готови шаблони за хартиени снежинки

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>