Празникът на буквите

и Хартиена тортена изненада за първолачетата

От миналата седмица вече официално си имаме грамотно момиче! Може да чете, да пише и вече спокойно да залягаме на диктовки с всички букви от азбуката ни. Празникът на буквите в класа на Мими преди седмица отбеляза 6 месеца сериозен труд над ченгелчета, заврънтулки и лека полека появяващи се красиво изписани буквички.

Моят Празник на буквите не е ознаменуван с позитивни спомени. Малко преди него бяхме на куклен театър и си бях изгубила плетената шапка. Така пропуснах своя Празник на буквите, изтърпявайки го като наказание от майка ми и учителката ми за неволната детска загуба. Може би заради това оценявам колко важно е в детството да се създават хубави и весели спомени от празниците, а особено когато тези празници са свързани със знание, писменост и книжовност.

За да направим по-весел и незабравим денят на нашите първокласници, с родителите решихме да ги изненадаме с малка почерпка – медена азбука. Една медена азбука за децата, за да им намигнем колко сладко е да знаем и четем и колко сладки моменти ги чакат за напред; и една медена азбука за тяхната учителка, за да й благодарим, че направи ученето на четмо и писмо по-сладко и медено за нашите деца. Благодаря на Силвия, която се отзова мигновено и създаде уникални бутикови меденки, които да зарадват детските очички.

medenki bukvichki za praznika na bukvite

medena azbuka(ах, пак Аннита палава ръчичка се е промъкнала бързо, без дори да я усетя :) )

И за да бъде изненадата за децата още по-весела и интересна, скрихме меденките зад шарени бонбонки в парчета торта – торта, но хартиена. Докато кроях двата етажа на тортата, бях благодарна, че съм слушала и учила геометрия съвестно, за да мога сега правилно да изчисля колко да е широко всяко парче на база обиколката и радиуса на тортата. Хаха, открих и колко много термини съм забравила. Но ето че след толкова време намерих практическо приложение на ученото по математика. Така че няма нищо излишно в знанието, което събираме. Исках тортата да носи пролетна свежест с цветовете си. За това избрах цветовете на кокичето.

hartiena torta v proletni cvetovehartiena torta

hartiena torta za praznik na bukvite

И много, много пеперудки – малки ученици, търсещи знание и жадни за красивите и интересни истории в книжките.

За всяко дете по едно парче с вкусна изненада и носещо усмивки. Дано децата са се радвали на подготвените изненади от тяхните родители, тъй като бяха подготвени с много любов и внимание от страна на всички.

parche hartiena torta

sladka iznenada skrita v hartienata tortahartiena torta s iznenadi za pyrvoklasniciА най-голямата изненада и подарък, който получи всяко първолаче, беше от тяхната учителка – книжка с приказките на Елин Пелин. Няма по-ценен подарък за едно дете от книжка. Както няма по-ценен подарък за нас, родителите, от празника, който ни подариха нашите деца с всички хубави народни песни, които изпяха, стихотворенията, които рецитираха и пиеските, които ни представиха. Моята Мими беше в ролята на Мързеланка :)

YouTube Preview Image

Благодаря сърдечно на учителката – г-жа Радлева, за цялата любов и усърдие, с които  научи дечицата ни да пишат и четат, и да ни омаят със своето представление на Празника на буквите. Сигурна съм, че в спомените им ще остане светлината и усмивките на този ден, което е изцяло нейна заслуга. Искрени благодарности и за хубавото видео на родителите на съученичка на Мими.

И като финал – нещо много хубаво са научили децата ни и ни го показаха като го изрецитираха:

Аз съм българче

Аз съм българче и силна
майка мене е родила;
с хубости, блага обилна
мойта родина е мила.

Аз съм българче. Обичам
наште планини зелени,
българин да се наричам -
първа радост е за мене.

Аз съм българче свободно,
в край свободен аз живея,
всичко българско и родно
любя, тача и милея.

Аз съм българче и расна
в дни велики, в славно време,
син съм на земя прекрасна,
син съм на юнашко племе.

 


Публикувано в В моето МечтАтелие, Моменти от едно детство с етикети , , , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.

Един коментар по Празникът на буквите

  1. Pingback: Празникът на буквите | Информ@ЛИЧНО

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>